Tillbaka till framsidan  .   Förra luckan  .   Nästa lucka  .  

2:e december

Julen är över, du har en halv gris i kylen och en familj som är trött på allt vad julmat smakar.
Eller – du vill pröva nåt nytt på julbordet utan att för den skull bli en rabiat traditionsförnekare.
Vad göra? Julrusk.se har lösningen och ger dig…

Flygande Jakob á la Rusk (the christmas version)

En bit (överbliven) julskinka
Ett par tomtenävar färska champinjoner
Fem dl havregrädde
Två dl ketchup
Två bananer
Ordentligt med julost (viskycheddar!)
En halv parmesanost
En till två paprikor
Ett par nypor svartpeppar
Salt efter behov
Några duttar chilipeppar
En näve mandlar ´

Strimla och hacka skinkan i lagombitar. Skiva champinjonerna. Lägg i stekpanna och krydda
med salt och peppar. Bryn på blandningen tills den fått go’ färg. Häll bryntet i en ungssäker
form. Blanda havregrädden med ketchupen. Dra i grovmalen svartpeppar, salt och chili. Häll
blandningen över steket.

Rosta mandlarna snabbt i botten på en kastrull. Hacka dem långsamt och slumpa ut över
gucket i formen. Skiva paprika och banan - fördela överst. Riv go’osten och sprid den i ett
jämnt tjockt lager. Toppa med grovt och färskt riven parmesan.

Gratinera i 225 grader, 15-20 minuter. Servera med kokt ris och blandad sallad.

Dryck: påskmust - ti hi, ti hi - vi bara skojar. Julmust ska det va’ såklart!